Resipi ni diambil dr Puan Zakiah.Di 'oter' skit ikut selera sendiri & base on bahan yg ada:
BIHUN GORENG TAK PEDAS UNTUK AQIL
Bawang putih 4 ulas-dicincang
Bihun stgh bungkus-direndam
Sos tomato 5 sudu besar
Ikan bilis-digoreng dahulu utk rasa crunchy
Telor-digoreng hancur
Sawi/Carrot-dipotong
Air 1/2 cawan
Garam 1/3 sudu besar-ikut taste masing2
1.Tumis bawng putih smpi naik bau
2.Masukkan sos tomato,biar sebentar.
3.Masukkan air & garam..rencahkan.
4.Masukkan bihun & kacau rata.Klu keras,masukkan air lagi smpi lembut.
5.Masukkan sayur sehingga layu tp jgn smpi habis zat.
6.Masukkan ikan bilis & telur hancur yg dah digoreng tadi.
Siap utk dihidangkan bersama teh o suam. Nak cantik tabur la daun bawang/daun sup.Bagi org Kelate or Ganu,mereka suka mkn sekali ngan kopok keping (mcm dlm gmbr).
Tips: 30 min lepas mkn makanan berminyak/bergoreng dinasihatkan agar minum air panas/suam. Tujuannya utk 'flush' lemak2 or minyak yg tersangkut disepanjang saluran pemakanan kita.Jika minum air sejuk, minyak tersebut tidak larut & terampai/tersangkut ditempat2 yg tak sepatutnya spt di tekak yg menyebabkan batuk or di perut yg menyebabkan buncit.
.
No comments:
Post a Comment