Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Saturday, October 29, 2011

Hidangan si Cilik & Org Mengidam

Sambil blogwalking blog kawan sekolah, nmpk la plak resipi puding yg dia buat utk anak2. Terliur tgk gmbr. Cuaca panas2 ni pekena puding sejuk mmg sedap gilos. Kombinasi resipi puding dr beberapa web (sbb mama cuba simplifiedkan yg remeh temeh n minimalkan bahan & method),maka jd la puding agar2 spt di bawah.






Bahan2 & method Puding

1.Campurkan tepung kastard 2 cawan+susu cair 2 cawan + air + gula + garam dlm periuk. Gaul sebati dulu seblum letak atas dapur supaya nti tak berketul2.


2.Panaskan periuk atas dapur & teruskan kacau. Smbil tuh bleh la rasa klu2 terkurang air,gula,garam..then tambah2 la sendiri ikut citarasa.


3.Bila larutan dah likat spt gambar di bawah, boleh la disejukkan dlm acuan.For me, ceduk2 ngan sudu je direct dr periuk. Nak cepat, lps sejukkan bawah kipas bg periuk tuh kurang panas,then masukkan dlm peti sejuk.





Bahan2 & method agar2

1.Campurkan serbuk agar2 10g + 1L air (ikut sukatan pengeluar agar2, normally ada kat pembungkus) + gula + air dr tin koktail.


2.Panaskan smbil kacau atas dapur sehingga semua larutan sebati.


3.Masukkan pewarna merah. For me sbb takde pewarna so just masukkan susu cair secawan. Jadilah kaler putih susu spt dibawah. Berkhasiat skit dr pewarna tp kurang ceria.


4.Bila dah boil,tutup api n pindahkan ke dlm acuan.Utk kesihatan tidak digalakkan guna acuan bekas pakai buang spt dibawah sbb akan ada chemical reaction dlm keadaan panas.


5.Bila dah sejuk skit tp agar2 belum keras sepenuhnya, masukkan koktail buah2 or buahan segar ke dlm agar2 tuh. Then continue sejukkan until keras.






Bahan2 & method kuah
Didihkan susu cair + air + gula + garam. After boil, boleh sejukkan.




Utk hidangan, potong la puding + agar2 yg sudah keras n sejuk tuh. Taburkan buah2 koktail & jiruskan kuah susu tadi. Taraaa!!! Sedia utk dimkn. Aqil suka sbb ada buah2 + rasanya yg masam2 manis +sejuk. Tp papa plak x suka sbb manis katanya...walhal mama dah sukat gula biar manis2 buah je.



Ni resipi papa plak. Dia sendiri yg masak. So simple for breakfast & Aqil suka (sbb selitkan Mr Potato kat tgh-terpaksa sbb nk suh dia mkn) & Mama pon suka (sbb org masakkan-bleh rileks n nganga mulut je).



1.Pecahkan telur + garam. Sapukan ke atas roti gardenia side by side.
2.Letakkan minyak/majerin sdkt saja dlm kuali n goreng.
3.Klu nk tiru omputih, mkn la bersama telur hancur,baked red beans & french fries. For me, sedap mkn kosong mcm tuh je. Papa cicah sos.Aqil plak kepit ngan jajan kentang Mr Potato.

Tips utk sihat: Kepitlah ngan salad sayur/buah or cheese.

Mengandung kali ni dah 2 kali mengidam nk mkn pulut kelapa ngan ikan kering (resipi pantai timur). Kali fes, dpt mkn masa balik Ganu. Kali ke dua ni mana nak cari lg..nk balik ganu pon dah tak larat long journey. Kat Melaka pon ada jual sarapan pulut kuning. Tp diorang mkn ngan rendang. Bila mitak mkn ngan ikan kering/masin, gelak plak org kedai tu. Tp rasa tetap x sama. So mama surf intenet buat sendiri lg puas.





1. 1.5 cawan beras pulut (utk 3 org mkn) + 3 cawan air. Masak atas dapur mcm masak nasi.



2.Dah masak n sejukkan sekejap, then kepal2 bulat sblm gelek atas kelapa muda parut. Kelapa parut ni kena tmbh garam & gula. For me, beli je yg dah siap kat org jual kuih tuh sbb x tau nk cari kat mana.



3.Hidangkan bersama ikan kering selar or sepat. Perghh!!! Sedapnya..terangkat beb! Budak2 pon suka sbb lembut & tak pedas.

2 comments:

  1. Edd, aKu mimpi hg mlm tadi.. Hg sihat ka?

    ReplyDelete
  2. sihat ilah, cuma dummy contraction kerap akhir2 ni.
    aku tau pasaipa hg mimpi, sbb aku duk baca blog hg smlm..ada chemistry ni.

    ReplyDelete