Step pertama..cuci2 kasi berseh. Lumut2 semua aku sental ngan berus pinggan. Tiba2 aku perasan ada menda pelik. Sekali cungkil, terus tercabut. Aku rasa parasit. Aku FB ngan Ila smbil tuh mitak resipi. Tanya pasal kutu ni sekali. Abis kena gelak...teritib rupanye. Fes time dgr..ye la sbb ni fes time aku masak ketam huhuhuhu.Penat jugak aku kikis semua ni.
Ketam yg sudah siap dicuci. Sedia di potong dua. Terus kepada resipi kombinasi dr Ila,Kak Na & Uni....
Bahan-bahan: Santan, serai, asam keping,kunyit,bawang,garam
Cara-cara: Tumbuk bawang merah & putih hingga lumat. Masukkan ke dlm santan. Panaskan.Masukkan serai yg telah di titik bersama asam keping & secubit kunyit. Sambil kacau tuh masukkan satu persatu ketam.Last masukkan garam. Kacau la sampai mendidih. Simple kan. Aku skip cili sbb takut Aqil pedas.
Sedia utk dihidangkan. Aqil makan byk,nuar bertambah nasi, Yin (cousin Nuar) pon smpi hirup kuah. Bagi tukang masak....itu lebih bermakna dari ucapan.
Menu petang plak, tiba2 rasa teringin nk mkn pengat pisang.So resipi ni aku gugel kat mesra.net
Bahan-bahan: Kentang (dibuang kulit & rebus),pisang,sagu,gula merah,santan,gula halus,garam,daun pandan.
Cara-cara: Panaskan santan,gula merah,sagu,daun pandan.Bila mendidih masukkan pisang n kentang yg direbus tadi. Masukkan gula halus & garam secukup rasa.
Sedia utk di makan.
Cara-cara: Panaskan santan,gula merah,sagu,daun pandan.Bila mendidih masukkan pisang n kentang yg direbus tadi. Masukkan gula halus & garam secukup rasa.
festime aku dgr nak masak pengat pisang kena masukkan kentang...
ReplyDeleteAhahaha..tuh aku reka sendiri. Patut tukar nama pengat campur2 la..
ReplyDeleteaiyaaa.. dah jadi blog masak2 dah ni
ReplyDelete