Bahan-bahan: Santan, serai, asam keping,kunyit,bawang,garam
Cara-cara: Tumbuk bawang merah & putih hingga lumat. Masukkan ke dlm santan. Panaskan.Masukkan serai yg telah di titik bersama asam keping & secubit kunyit. Sambil kacau tuh masukkan satu persatu ketam.Last masukkan garam. Kacau la sampai mendidih. Simple kan. Aku skip cili sbb takut Aqil pedas.
Sedia utk dihidangkan. Aqil makan byk,nuar bertambah nasi, Yin (cousin Nuar) pon smpi hirup kuah. Bagi tukang masak....itu lebih bermakna dari ucapan.
Menu petang plak, tiba2 rasa teringin nk mkn pengat pisang.So resipi ni aku gugel kat mesra.net
Bahan-bahan: Kentang (dibuang kulit & rebus),pisang,sagu,gula merah,santan,gula halus,garam,daun pandan.
Cara-cara: Panaskan santan,gula merah,sagu,daun pandan.Bila mendidih masukkan pisang n kentang yg direbus tadi. Masukkan gula halus & garam secukup rasa.
Cara-cara: Panaskan santan,gula merah,sagu,daun pandan.Bila mendidih masukkan pisang n kentang yg direbus tadi. Masukkan gula halus & garam secukup rasa.
festime aku dgr nak masak pengat pisang kena masukkan kentang...
ReplyDeleteAhahaha..tuh aku reka sendiri. Patut tukar nama pengat campur2 la..
ReplyDeleteaiyaaa.. dah jadi blog masak2 dah ni
ReplyDelete